Witte vlekjes op je tanden Reviewed by Momizat on . Veel mensen hebben er last van, misschien heb je het zelf of zie je het wel vaker bij iemand; witte vlekjes op de tanden. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kom j Veel mensen hebben er last van, misschien heb je het zelf of zie je het wel vaker bij iemand; witte vlekjes op de tanden. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kom j Rating: 0
Je bent hier: Home » Gebit verzorging » Witte vlekjes op je tanden

Witte vlekjes op je tanden

Veel mensen hebben er last van, misschien heb je het zelf of zie je het wel vaker bij iemand; witte vlekjes op de tanden. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kom je er vanaf? Lees alles over witte vlekjes op de tanden in dit artikel.

De oorzaken van witte vlekken

 • Fluorose

  Wanneer je als kind bent blootgesteld aan te veel fluoride, kan dit ook witte vlekken tot gevolg hebben. Fluoride maakt het tandglazuur steviger, maar het heeft ook nadelen. Het verstoort namelijk de aanmaak van cellen die glazuur vormen, daardoor kan een tand tijdens zijn ontwikkeling witte vlekken oplopen. Tanden die al volgroeid zijn kunnen geen fluorose ontwikkelen.
  fluorose2

 • Ontkalkingsvlekken

  Deze ontstaan doordat bacteri√ęn uit de mondholte suikers uit voeding omzetten in zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Het gevolg is dat er op sommige plekken op de tand witte vlekken zullen ontstaan. ¬†Ook door een beugel kun je ontkalkingsvlekken krijgen.¬†Het is niet dat deze vlekken heel erg schadelijk zijn, maar ze zijn best lastig weer te verwijderen, de enige optie is om je tanden te bleken zodat de rest van je tand ook witter wordt.
  DSC_00351-300x170

 • Mondademhaling

  Wanneer je met je mond open slaapt, zullen je tanden lichtelijk worden uitgedroogd, en zo ook het speeksel. Het glazuur zal minder gehydrateerd zijn, en daardoor kunnen vlekjes ontstaan op sommige plaatsen waar het glazuur wat minder dik, of wat poreuzer is.

4047301_slapen-met-open-mond-is-ongezond_image_1

Hoe kom je van je witte vlekken af?

Als je zelf witte vlekken op je tanden hebt, kun je je hier erg aan storen. Gelukkig zijn er wel manieren waarop je van deze plekjes kunt afkomen. De tandarts kan de vlekken behandelen met een middel dat vlekken uit de tanden kan onttrekken, en dat ook licht schurend werkt. Het gevaar hiervan is wel dat er teveel van het glazuur kan worden verwijderd, waardoor de tand een beetje een doorzichtig uiterlijk kan krijgen.

Over het algemeen werken de behandelingen bij de tandarts wel goed, maar het is duur en neemt ook redelijk wat tijd in beslag. Daarnaast heb je ook nog eens risico op poreuzer glazuur, en dat wil je natuurlijk niet.

shutterstock_243109207-1024x683
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je tanden te gaan bleken, dit gaat eenvoudiger en kost ook niet zoveel geld.

Met een professionele tandbleekset voor thuisgebruik kun je mooie resultaten behalen, en dit is niet schadelijk voor je tandglazuur. Er bestaan veel verschillende tandbleeksets, maar wij hebben een top 3 met de beste producten voor jou samengesteld. Lees hier alles over tandbleekproducten voor thuisgebruik, en welke de beste zijn!

Plaats een Reactie

© 2014 - 2015 Tanden Bleken Advies

Omhoog