Waterstofperoxide | Overdaad schaadt Reviewed by Momizat on . Er is al veel over gezegd en geschreven: waterstofperoxide. De meeste tandenblekers zijn bekend met de kracht van deze minerale verbinding tussen waterstof en z Er is al veel over gezegd en geschreven: waterstofperoxide. De meeste tandenblekers zijn bekend met de kracht van deze minerale verbinding tussen waterstof en z Rating: 0
Je bent hier: Home » Tanden Bleken Algemeen » Waterstofperoxide | Overdaad schaadt

Waterstofperoxide | Overdaad schaadt

Waterstofperoxide | Overdaad schaadt

Er is al veel over gezegd en geschreven: waterstofperoxide. De meeste tandenblekers zijn bekend met de kracht van deze minerale verbinding tussen waterstof en zuurstof. Doe het in je haar en je haar wordt blonder, gooi het op een vlek in het tapijt en de vlekken verbleken of breng het aan op je tanden en je tanden worden witter. Het effect van waterstofperoxide is simpel: het laat dingen verbleken.

Waterstofperoxide is een chemische verbinding tussen zuurstof en waterstof. Deze verbinding laat snel los op je tand en gaat vervolgens reageren met andere stoffen. Pigment is zo’n stof die reageert op waterstofperoxide. Het resultaat, na de reactie, is wittere tanden. Tot zover het positieve effect van waterstofperoxide.

Waterstofperoxide en de media

Helaas is bleken niet het enige effect, teveel waterstofperoxide gebruiken of deze stof op de verkeerde manier aanbrengen is ontzettend schadelijk voor je gebit. Het is namelijk ook een zeer ontsmettende stof.

Er zijn honderden verhalen te vertellen van mensen die een hoog percentage waterstofperoxide gebruikten om hun tanden te bleken en die hiervan geen enkele hinder ondervonden. Helaas zijn er ook honderden verhalen te vertellen aan de andere kant van de medaille. Beschadigde zenuwen, kapot tandvlees en opgeloste wortels. Het zijn de verhalen die de verkopers van tandbleekproducten met veel waterstofperoxide vaak niet belichten. Het is allemaal mooi en verantwoord. Wie wil er nou geen Hollywood glimlach?

2016-04-14_1648

Waarschuwing voor waterstofperoxide

Gelukkig ben ik er om jullie te waarschuwen voor het maken van grote fouten. En gelukkig sta ik niet alleen in deze strijd. De Europese Unie heeft namelijk regels ingesteld. Vanaf 01 november 2012 mogen tandartspraktijken nog maar 6% waterstofperoxide gebruiken bij hun behandelingen. De artikelen die in de winkels en online worden verkocht mogen daarnaast maar 0,1% waterstofperoxide bevatten. Dit percentage geldt ook voor schoonheidssalons. Het is geen hoog percentage, maar zeer terecht.

Onderzoek naar waterstofperoxide

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van waterstofperoxide op het gebit en het lichaam van mensen. Het werd namelijk zonder veel tegenwerking toegevoegd aan haarbleekmiddelen, mondwater en tandbleekproducten. De resultaten toonden aan dat we beter moesten opletten met waterstofperoxide. Kleine hoeveelheden veroorzaken weinig schade aan ons lichaam, maar in grotere hoeveelheden kan het zelfs dodelijk zijn.

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek resulteerde in de wetgeving op waterstofperoxide die in november 2012 werd opgesteld. Mits de bleekproducten correct worden aangebracht is het veilig om 6% waterstofperoxide te gebruiken. Dit bleek uit een Europees rapport van het Scientific Committee on Consumer Safety. Een hoger percentage is gevaarlijk en kan schade veroorzaken aan het gebit. Veelgehoorde klachten zijn:

  • Irritatie aan het tandvlees
  • Overgevoelige tanden bij koud en warm eten en drinken
  • Brandwonden op het tandvlees
  • Beschadigde zenuwen
  • Opgeloste wortels

De overgevoeligheid aan de tanden ontstaat door de aantasting van het tandglazuur. Dit wordt poreuzer door waterstofperoxide. De overige klachten kan je krijgen door het verkeerd aanbrengen van de bleekgel. Dit is de reden dat er strengere regels gelden voor artikelen voor thuisgebruik.

Use-Hydrogen-Peroxide-for-Toothache

Het correct aanbrengen van een bleekgel is namelijk vakwerk. In veel gevallen zal het best goed gaan, maar het kan voorkomen dat het bitje niet helemaal perfect om je tanden sluit of dat je per ongeluk een paar druppels op je tandvlees laat vallen. De gevolgen kunnen groot zijn. Om risico’s te voorkomen is het percentage peroxide in bleekproducten voor privé-gebruik verlaagd naar 0,1%.

Blijf op je hoede

Helaas worden er in tandbleekklinieken of -salons en op internet nog altijd hoge percentages waterstofperoxide gebruikt in tandenbleekproducten. Onverantwoord en dom. Waterstofperoxide is namelijk geen hobbyproduct. Informeer daarom altijd bij de behandelende kliniek of raadpleeg de website om te weten te komen hoeveel waterstofperoxide er in het product zit.

Kijk niet alleen naar waterstofperoxide

De nadruk in dit artikel ligt erg op deze blekende vorm van peroxide. Het percentage waterstofperoxide bepaalt echter niet √©√©n op √©√©n het resultaat.¬†Tandenbleekproducten van hoge kwaliteit bieden vaak nog betere resultaten dan dure tandartsbehandelingen of behandelingen in ‚Äėspecialistische‚Äô klinieken.

Maak daarom altijd een overweging tussen een behandeling bij de tandarts of in een tandbleekkliniek en producten voor thuisgebruik. Kijk naar de prijs, de recensies en het verwachte resultaat. Maar spring niet onverantwoord om met waterstofperoxide. Je hebt maar één gebit!

Reacties (2)

Plaats een Reactie

© 2014 - 2015 Tanden Bleken Advies

Omhoog