Waarom verkleuren tanden? Reviewed by Momizat on . Ik kreeg regelmatig vragen over het verkleuren van tanden. Het valt mensen op dat hun tanden geler worden, ondanks dat ze goed voor hun gebit zorgen. Deze vele Ik kreeg regelmatig vragen over het verkleuren van tanden. Het valt mensen op dat hun tanden geler worden, ondanks dat ze goed voor hun gebit zorgen. Deze vele Rating: 0
Je bent hier: Home » Gebit verzorging » Waarom verkleuren tanden?

Waarom verkleuren tanden?

Waarom verkleuren tanden?

Ik kreeg regelmatig vragen over het verkleuren van tanden. Het valt mensen op dat hun tanden geler worden, ondanks dat ze goed voor hun gebit zorgen. Deze vele vragen vormde de directe aanleiding voor dit artikel over het verkleuren van tanden. Waarom verkleuren tanden? Waarom verkleuren ze sneller bij andere mensen en wat kan je eraan doen in het dagelijkse leven? Dit zijn de vragen die ik beantwoord in het restant van dit artikel.

De conditie van je tanden neemt af naarmate je ouder wordt. De witte kleur wordt doffer en verkleurt jaar na jaar. Het is een onomkeerbaar proces. Het is net als haaruitval, rimpelvorming en het verlies van fysieke kracht. Het zijn lichamelijke tekenen dat we ouder worden.

Nooit meer zo wit als het melkgebit

Allereerst is er een verschil tussen het melkgebit en het blijvende gebit. Het melkgebit is van nature witter doordat de dentine, de laag onder het glazuur, minder goed doorschijnt. Helaas verliezen we dit gebit al snel en krijgen we er gelere tanden voor terug.

Vervolgens start een continu proces waarin de tanden blootgesteld worden aan verschillende factoren die een impact hebben op de kleur van onze tanden. Ten eerste neemt de glazuren bovenlaag op onze tanden af naarmate we ouder worden. Leeftijd is een bepalende factor in de verkleuring van onze tanden.

Voeding die het verkleurproces versnelt

Er is echter een reden waarom mensen met exact dezelfde leeftijd, een geler gebit hebben. Voeding kan een grote rol spelen in het vergelen van je tanden. Dagelijkse voedingsmiddelen die het verkleurproces versnellen zijn:

  • Zure voedingsmiddelen
  • Koffie en thee
  • Cola en andere ijzerhoudende dranken

Koffie en thee laten een aanslag achter, die op den duur het glazuur van de tanden binnendringt. Zure voedingsmiddelen en cola zijn minder subtiel. Deze producten bijten het glazuur van de tanden in, waardoor de dentine beter zichtbaar wordt.

Leeftijd en voeding zijn dus twee belangrijke factoren. We kunnen een beetje rekening houden met voeding, beperk de koffieconsumptie en de consumptie van zure voedingsmiddelen.

De invloed van tandsteen en roken

Er is echter andere factor die een grote rol speelt in het verkleurproces: Tandsteen! Tandsteen ontstaat door een ophoping van tandplak en geeft de tanden een doffe uitstraling. Voor stralende tanden is het dus noodzaak om de tandplak aan te pakken. Dit doe je door toegewijd en grondig te poetsen en de speekselstroom te beperken ‚Äď door het vermijden van roken.

Roken is inderdaad ook een veelvoorkomende factor van verkleuring van de tanden. De nicotine slaat neer op je tanden en daardoor verkleuren ze beetje bij beetje. Naast roken kunnen ook de volgende factoren van belang zijn voor het verkleuren van het gebit:

  • Geneesmiddelen met tetracycline
  • Barsten in het tandglazuur door een slag of val
  • Overdaad aan fluoride

Voorkomen of bleken?

Het voorkomen van vergelende tanden is onmogelijk, maar je kunt het proces wel vertragen door het vermijden van bepaalde voeding, sigaretten en het grondig poetsen van je tanden.

Wil je geen genoegen nemen met je steeds geler wordende tanden? In dat geval kun je altijd thuis of bij de tandarts je gebit laten bleken met verschillende tandbleekproducten.

 

Reacties (1)

Plaats een Reactie

© 2014 - 2015 Tanden Bleken Advies

Omhoog