Vanaf welke leeftijd mag je tanden bleken? Reviewed by Momizat on . Veel mensen vragen zich af wat de geschikte leeftijd is om te beginnen met het bleken van tanden. Het is belangrijk om te onthouden dat de tanden volgroeid moet Veel mensen vragen zich af wat de geschikte leeftijd is om te beginnen met het bleken van tanden. Het is belangrijk om te onthouden dat de tanden volgroeid moet Rating: 0
Je bent hier: Home » Gebit verzorging » Vanaf welke leeftijd mag je tanden bleken?

Vanaf welke leeftijd mag je tanden bleken?

Veel mensen vragen zich af wat de geschikte leeftijd is om te beginnen met het bleken van tanden. Het is belangrijk om te onthouden dat de tanden volgroeid moeten zijn voordat je kunt beginnen met het bleken van je tanden. In dit artikel leg ik uit wanneer je tanden volgroeid zijn en vanaf welke leeftijd het verstandig is om te beginnen met bleken.

Ontwikkeling van de tanden

Iedereen weet dat we melktanden hebben wanneer we klein zijn, en dat deze worden gewisseld tussen ons 6e en 12e levensjaar. In tegenstelling tot het doorkomen van de eerste tanden, doet het geen pijn wanneer het blijvende gebit doorkomt. We hebben 20 melktanden, en 32 volwassen tanden (inclusief verstandskiezen, als deze alle vier aanwezig zijn).

melktandendoosjeOndanks dat je melktanden weer uitvallen, moeten ze toch goed worden verzorgd. Eigenlijk kunnen kinderen pas vanaf hun 10e jaar echt goed hun tanden zelfstandig poetsen. Het is meestal heel verleidelijk om na 20 seconden de tandenborstel alweer uit te spoelen. Dat is niet goed natuurlijk!

Het slecht verzorgen van het melkgebit kan leiden tot problemen met het volwassen gebit! Ook ontstekingen aan het melkgebit kunnen schade veroorzaken aan de nog niet doorgekomen tanden, en het is belangrijk dat je volwassen gebit gezond is. Je hebt namelijk maar 1 gebit en daar moet je je hele leven mee voort.

 

Volgroeide tanden

Wanneer zijn je tanden echt volgroeid? 
De eerste tanden van het definitieve gebit zullen scheef doorkomen, omdat ze nog niet genoeg plaats hebben. Je moet zelf nog groeien, dus ook je kaken en je botten moeten nog groter worden. Meestal lost deze scheefstand zich vanzelf op wanneer je ouder wordt. Is dat niet zo, dan wordt er een beugel op je tanden geplaatst.

61

Niet al je volwassen tanden komen tegelijk door, en soms blijven kiezen wel eens zitten tot je 12 bent!

We kunnen spreken van een volgroeid gebit wanneer alle definitieve tanden zijn doorgekomen. Verstandskiezen worden hierin niet meegerekend omdat deze soms pas op latere leeftijd doorkomen, of helemaal niet. Mag je dan nu je tanden eindelijk gaan bleken?

 

Tanden bleken

Zeker tieners zijn erg bezig met hun uiterlijk, en mooie verzorgde tanden horen hier natuurlijk ook bij. Als je van jezelf een geel gebit hebt is dat niet zo leuk, dus wat doe je eraan? Mag je je tanden al bleken wanneer je 16 bent?

too-cool-brush-1

Eigenlijk is hier gewoon heel erg veel onduidelijkheid over. Bedrijven die tandbleekproducten verkopen schrijven soms maar wat. Sommige zeggen dat het vanaf je 14e kan, en andere zeggen dat je pas mag bleken wanneer je 21 bent, omdat je tot je 21e levensjaar groeit.

Wat voorop staat is dat je al je tanden sowieso moet gewisseld hebben. Als dit niet zo is, dan kun je ook je tanden nog niet bleken.
Ga naar de tandarts voor advies. Meestal kunnen zij hier duidelijkheid over geven.

Wat als je moeder, je vader of je tandarts zegt dat je nog te jong bent, maar jij wilt wel van je gele tanden af? Dan heb ik voor jou een aantal tips!

Tips voor wittere tanden

1. Poetsen!

Voor mijn eerste tip kies ik even partij voor je ouders. Je kunt het misschien vervelend en kinderachtig vinden om je tanden lang en goed te poetsen, maar dat is het niet. Denk eens hoe je er over 10 jaar uit wilt zien. Met gele tanden? Dacht het niet. Dus poetsen! Iedere dag minimaal 2x, voor 2 minuten lang. Als je een beugel hebt is het verstandig om nog een keer extra te poetsen, de meeste orthodontisten en tandartsen zullen je dit ook wel vertellen. 2016-05-04_1531
Toen ik een beugel had, nam ik een tandenborstel en tandpasta mee naar school. Na het middageten ging ik dan even mijn tanden poetsen in het toilet. De eerste keer dacht ik “als niemand me maar ziet”, maar ik bleek gewoon niet alleen te zijn! Er stonden meerdere kinderen met een beugel hun tanden te poetsen. Zie je? Helemaal zo erg niet dus. En jij hebt een frisse adem en mooie tanden!

2. Drink niet teveel frisdrank, koffie en thee

Ik weet dat het lekker is, maar het is ook best wel slecht voor je tanden. Koffie en thee bevatten tannines, dit zijn kleurstoffen, die je tandglazuur kunnen afbreken en dan kunnen doordringen in je tandbeen. Daardoor zal je tand van binnenuit verkleuren.

Ook frisdranken doen dit. Deze bevatten veel suikers die je tandglazuur aanvallen. Het zal langzaam afbreken waardoor je tandbeen niet meer zo goed wordt beschermd!

3

3. Niet roken

Tieners komen in de verleiding om eens een sigaretje op te steken. Er zijn meer jongeren die het doen, en het is stoer.

OK, dat is het niet! Het kost veel te veel geld, dan is gelijk al je zakgeld op, het stinkt, en het is slecht voor je gebit en gezondheid. 

Waarschijnlijk weet je al wat de gevolgen van roken zijn, dit is namelijk geen geheim. Let dus op wat je doet, want het is heel slecht voor je tanden! Natuurlijk zie je hier nog niks van na de eerste keren dat je een sigaretje hebt gerookt, maar denk maar eens na over hoe dit er over 20 jaar uit ziet…

Hoe?Zo! Radio_ Roken vervuilt de tanden, nr

 

Conclusie

Begin niet zonder toestemming met het bleken van je tanden wanneer je minderjarig bent. Vraag altijd eerst toestemming aan je ouders en advies aan de tandarts.

Ben je wel al oud genoeg om je tanden te bleken maar weet je niet hoe je dit wilt aanpakken? Lees verder op onze website om allerlei interessante feitjes over tanden bleken te weten te komen als je nog wat meer informatie wilt. Lees bijvoorbeeld over de risico’s van tanden bleken, 5 tips voor witte tanden op een natuurlijke manier¬†of alles over thuis tanden bleken.

Wil je liever gewoon een product kiezen? Neem dan een kijkje in onze top 3 van beste tandbleekproducten voor thuisgebruik. Deze lijst is met zorg samengesteld uit de beste producten voor jou!

Plaats een Reactie

© 2014 - 2015 Tanden Bleken Advies

Omhoog