Effecten van roken op tanden Reviewed by Momizat on . Ik hoef je niet te vertellen dat roken slecht is voor je gezondheid, dat weet iedereen. Het is slecht voor je longen, je lever, je huid, je stem en je gebit. Wa Ik hoef je niet te vertellen dat roken slecht is voor je gezondheid, dat weet iedereen. Het is slecht voor je longen, je lever, je huid, je stem en je gebit. Wa Rating: 0
Je bent hier: Home » Gebit verzorging » Effecten van roken op tanden

Effecten van roken op tanden

Effecten van roken op tanden

Ik hoef je niet te vertellen dat roken slecht is voor je gezondheid, dat weet iedereen. Het is slecht voor je longen, je lever, je huid, je stem en je gebit. Wat doet het dan eigenlijk allemaal met je gebit? Is het niet gewoon een beetje rook? Nee, helaas voor mensen die roken, dat is het niet. Roken is erg schadelijk, en ik leg in dit artikel uit waarom.

Gevolgen van roken op het gebit: medisch aspect

Voordat ik het ga hebben over het cosmetische aspect dat roken verpest, heb ik het eerst over het medische aspect. Wat doet het met de staat en gezondheid van je gebit en mond?

Tandvleesproblemen

Je kunt tandvleesproblemen krijgen door roken. Rokers zijn veel vatbaarder voor tandvleesontstekingen dan niet-rokers. Dit komt omdat de nicotine uit de tabaksrook het tandvlees binnendringt, en hierdoor vernauwen de bloedvaten. Als er dus een probleem in de mond ontstaat, kan er niet genoeg zuurstof worden aangevoerd in het bloed, en verslechtert de toestand. Niet-rokers zullen bijvoorbeeld bloedend tandvlees krijgen als het tandvlees ontsteekt, en dan kunnen ze aan de bel trekken. Zo kan de ontsteking tijdig worden verholpen.

hqdefault

Omdat het bloed bij rokers niet zo goed meer door de vernauwde bloedvaten kan, zal de ontsteking ook niet gaan bloeden. Hierdoor wordt een ontsteking vaak te laat of niet opgemerkt, met alle gevolgen van dien! Het kaakbeen kan hierdoor bijvoorbeeld ook worden aangetast. Een van de voornaamste redenen waarom rokers sneller hun tanden verliezen dan niet-rokers.

Nicotine veroorzaakt daarnaast ook nog eens een verhoogde bloeddruk.

Slechte wondgenezing

Wondjes in de mond zullen slecht genezen wanneer je rookt. Denk aan wanneer er een kies is getrokken of een implantaat is geplaatst. Dit kan pijnlijk zijn en mag niet onderschat worden. Maar bij rokers zal deze wond langer nodig hebben om te herstellen, omdat het bloed niet goed naar de wond kan. Zelfs met pijnstillers zal dit moeilijk zijn, aangezien deze ook in het bloed worden opgenomen.

kies3

Mondkanker/slokdarmkanker/longkanker

Je wilt het misschien niet lezen, maar het is namelijk wel zo dat roken de kans op kanker enorm verhoogt. Niet alleen longkanker, maar ook mondkanker, tongkanker en slokdarmkanker en hart- en vaatziekten zijn veelvoorkomende ziektes als gevolg van roken. Dit komt omdat er bij het roken teer vrijkomt, en dat is de grootste veroorzaker van kanker. Alle weefsels die in aanraking komen met tabaksrook, kunnen worden aangetast.
longkanker

Gevolgen van roken op het gebit: cosmetisch aspect

Naast het feit dat je door roken allerlei ziektes en kwalen kunt krijgen, is het ook erg slecht voor de toestand van je gebit en hoe het eruit ziet. Denk maar eens aan een doorgewinterde roker. Die heeft een grauwe huid met rimpels, de typische rokersstem, om nog maar te zwijgen van de stinkende adem, en het gebit ziet er over het algemeen niet uit. De tanden zijn grauw, verkleurd en grijsachtig. Dat komt omdat de nicotine kan binnendringen in het tandglazuur, en uiteindelijk het tandbeen. Van binnenuit zal de tand worden verkleurd. Het lijkt op de aanslag van koffie en thee, maar die van roken is veel sterker en dus ook lastiger te verwijderen.

2016-05-10_1609

Je krijgt veel meer kans op tandplak als je een roker bent, en we weten ondertussen wel dat tandplak overgaat in tandbederf of cariës. Natuurlijk kan de tandarts wel iets doen, maar als je gestaag door blijft gaan met roken, houdt het een keer op. Je gebit verliest kwaliteit en zal uiteindelijk als het ware afsterven.

Stoppen met roken

Fervente rokers die stoppen met roken, kunnen opeens last krijgen van bloedend tandvlees. Dat lijkt misschien even schrikken, maar eigenlijk is het heel goed. Het betekent dat de bloedcirculatie weer op gang komt, en dat de bloedvaten zich weer vernauwen. Er kan weer zuurstof naar je weefsels! Hierdoor kan de mond zichzelf beter verzorgen en onderhouden. Het speeksel is gezonder en hierdoor worden bacteriën sneller en beter afgeweerd.

Roken-1-300x200

Daarnaast zal je veel meer gaan smaken van je eten en drinken. De reukhaartjes van rokers worden door de nicotine en tabaksrook aangetast, en hierdoor ruik en smaak je niet veel meer. Dat merk je pas wanneer je echt stopt met roken, je eten zal veel lekkerder zijn!

Je huid en weefsels zullen weer doorbloed raken. Dit betekent dat je er gezonder zal gaan uitzien en minder grauw.

Dan nog die verkleurde tanden

Je kan dan wel gestopt zijn met roken, en dat is super goed, want je bent echt veel gezonder nu! Je lichaam kan zichzelf nu gaan herstellen, maar voor je tanden is het een ander verhaal. Natuurlijk komt er weer bloed bij je weefsels en je tanden zullen dus ook gezonder zijn, maar de kleur heb je voorgoed verpest. Of niet? 

Gelukkig kun je er wel wat aan doen! Het is namelijk heel jammer als je tanden geel zijn geworden van het roken. Je kunt je tanden laten bleken of zelf thuis bleken om ze witter te maken, en niet alleen gezonder te zijn, maar er ook nog mooier uit te zien!

6a0120a61b8a1d970c0134879dcd98970c

Je tanden laten bleken bij een tandarts of bleeksalon is heel duur. Je betaalt minimaal €100 tot soms wel €500 voor dit soort behandelingen, afhankelijk van de duur en sterkte ervan.
Dat is veel geld, en jij bent net bezig met geld sparen, want ook dat is een voordeel van gestopt zijn met roken! Gelukkig zijn er ook voor dit probleem oplossingen. Je kunt eenvoudig zelf thuis je tanden bleken, met een professionele set die niet veel geld hoeft te kosten. 

In de meeste sets zitten bitjes die je op maat kunt maken, bleekgel en een LED-lamp. Het is belangrijk dat je kiest voor een set die bitjes bevat die je zelf op maat kunt maken, en geen bitjes die in 1 maat worden geleverd. Zo kunnen ze zich niet genoeg naar je gebit vormen.
-font-b-Teeth-b-font-font-b-Whitening-b-font-font-b-Set-b-font

Ga zelf aan de slag

Wij hebben al een heleboel tandbleekproducten uitgetest, en weten ondertussen wel welke goed en niet goed werken. Om deze ervaringen met jou te delen, kun je in onze top 3 van beste tandbleekproducten een product kiezen dat voldoet aan jouw wensen. Hierin staan producten opgesomd die veilig en betrouwbaar zijn, en sommige hebben een niet-goed-geld-terug garantie, wat nog eens een extra pluspunt is. Dus, wacht niet langer en breek voor eens en altijd met je rookverleden!

Plaats een Reactie

© 2014 - 2015 Tanden Bleken Advies

Omhoog