4 tips voor het krijgen en behouden van een gezond gebit Reviewed by Momizat on . Gezond leven is overal om ons heen. Er bestaan honderden kookboeken met gezonde recepten, boeken over gezonde levensstijlen en ook oneindig veel diëten. Maar we Gezond leven is overal om ons heen. Er bestaan honderden kookboeken met gezonde recepten, boeken over gezonde levensstijlen en ook oneindig veel diëten. Maar we Rating: 0
Je bent hier: Home » Gebit verzorging » 4 tips voor het krijgen en behouden van een gezond gebit

4 tips voor het krijgen en behouden van een gezond gebit

4 tips voor het krijgen en behouden van een gezond gebit

Gezond leven is overal om ons heen. Er bestaan honderden kookboeken met gezonde recepten, boeken over gezonde levensstijlen en ook oneindig veel diëten. Maar we moeten niet alleen ons lichaam gezond houden, het is ook heel belangrijk om ons gebit goed te verzorgen.

Je gebit is je visitekaartje, dus wil je dat het er goed uitziet. Maar om er goed uit te zien, moet het ook gezond zijn en goed worden verzorgd. In dit artikel omschrijf ik belangrijke tips die je kunt opvolgen om je gebit goed te verzorgen en gezond te houden.

R

Tip 1 Goed poetsen

Heel cliché natuurlijk, maar je moet je tanden goed poetsen. Het is echt zo! Minimaal 2x per dag, voor 2 minuten lang. Gebruik hierbij een tandenborstel die goed is voor je gebit. Dit betekent dat hij niet te hard, maar ook niet te zacht mag zijn. Een elektrische tandenborstel is ook goed, maar niet noodzakelijk als je dit niet handig vindt.

Image of pretty female brushing her teeth in front of mirror in
Poets met korte verticale bewegingen of in kleine cirkeltjes, maar nooit horizontaal, want zo wrijf je etensresten en bacteriën alleen maar tussen je tanden.

Tip 2 Flossen

Mijn tandarts vraagt iedere keer weer of ik vaak heb geflosst. Hij zegt dat het echt heel belangrijk is, want tussen de tanden hopen bacteriën zich op, en zo kan tandplak ontstaan. Tandplak kan overgaan in cariës of tandbederf, dus gaatjes. Ook met een beugel is het heel belangrijk om dit te doen. Omdat het met een flosdraadje dan wat lastiger is, kun je ook kleine tandenstokers met haartjes erop gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk tussen je tanden door, ook met een beugel.

Tanden_flossen

Tip 3 Beperk het gebruik van koffie, thee en koolzuurhoudende frisdranken

In koffie en thee zitten veel tannines; kleurstoffen die je tanden kunnen gaan verkleuren. Ze maken je tandglazuur poreus en kunnen zo in je tandbeen dringen, dat kan verkleuren. Op deze manier verkleurt je tand van binnenuit. Het koolzuur uit frisdranken heeft ook dit effect, en de suikers die in frisdrank zitten zijn echt slecht voor je glazuur! Als je niet genoeg poetst en flosst, stapelen deze suikers zich op tussen en achter je tanden. Bacteriën leven goed in zo’n omgeving, dus zal ook hier tandplak door ontstaan, met gaatjes als gevolg. Dus; drink deze drankjes met mate.

Tip 4 Niet roken!

Iedereen weet hoe slecht roken is voor je gezondheid, en dat het ook erge gevolgen kan hebben voor je gebit. Niet alleen het feit dat je gebit zal verkleuren en er erg grauw uit zal zien, maar het is ook slecht voor de weefsels in je mond. De nicotine uit de tabaksrook zal binnendringen in je tandvlees, waardoor bloedvaten zich vernauwen. Omdat er niet langer zuurstof uit het bloed door de bloedvaten naar het tandvlees kan, zal het tandvlees minder beschermd zijn. Hierdoor ontstaan gemakkelijk ontstekingen en aften.

istock_000071680349_large

Behoud je gezonde gebit

Hoe eng je het misschien ook vindt; je moet regelmatig naar de tandarts! Eigenlijk minimaal 2x per jaar. De tandarts controleert plaatsen die jij zelf niet kunt zien. Je kunt wel denken dat alles goed gaat met je gebit, maar misschien hoopt er zich wel tandplak op achteraan je tanden of ergens tussen je kiezen. De tandarts kan dit even voor je weghalen, dit is niet pijnlijk! Door vaker naar de tandarts te gaan beperk je het risico op grotere of ernstige problemen, dus zal de behandeling nooit echt akelig zijn als je regelmatig gaat.

Wacht je toch lang en heb je bijvoorbeeld een gaatje door verwaarloosde tandplak? Dan is de behandeling een stuk minder prettig.

En natuurlijk moet je gewoon zelf de bovenstaande tips altijd opvolgen. Het is gewoon onderdeel van een gezonde levensstijl!

logo

Gezonde, maar toch gele tanden

Ondanks dat je goed voor je gebit zorgt en dat je tanden gezond zijn, kan het zo zijn dat je tanden gelig zijn. Hier kun je behoorlijk van balen, want waarom draag je dan nog zo goed zorg voor je gebit?
Geef de moed niet op! Er bestaan gelukkig goede tandbleekproducten voor thuisgebruik die niet veel kosten, en waarmee je effectief resultaat ziet.

Om je te helpen bij het maken van een keuze, hebben we een top 3 van beste tandbleekproducten opgesteld. Hopelijk staat hier een product tussen dat jou van je gele tanden af helpt!

Plaats een Reactie

© 2014 - 2015 Tanden Bleken Advies

Omhoog